duminică, 7 februarie 2016

Chisinaul sportiv

Recent, lucrand la niste studii in privinta patternu-rilor care definesc un oras, am depistat o mare lipsa - o gaura neagra a comunitatii orasului.
Mai jos este o harta, de natura informativa - infromatii din baza de date ale aplicatiei STRAVA utilizate de persoanele care se ocupa cu jogging-ul (fuga/running, ca sa fie pe intelesul tuturor). Nu este un contor al acestei aplicatii care sa zica cati oameni fac aceste trasee, dar am primit informatii interesante la o analiza mai profund. E drept ca poate nu toata lumea este dotata cu tehnologii care sa urmareasca pregatirea fizica pe aceasta directie, sau poate utilizeaza alte aplicatii de care iti ofera o aceeasi oportunitate.
Cu mare tristete se poate de observat ca orasul nu ofera o mare posibilitate pentru a practica un sport in spatiul public. Din harta de mai jos se evidentiaza doar Lacul Valea Morilor, Bulevardul Mircea cel Batran, Bulevardul Dacia si strada Aeroportului, Calea Orheiului, dar zona lacurilor din Parcul Rascani-Ciocana - asta vorbind la scara mare.


Am putea astfel concluziona ca parcurile nu sunt suficient de amenajate, nu ofera siguranta. Ar fi Dendrariu ca loc pentru desfasurare a astfel de tipuri de activitati, insa este un parc inchis, si pe deasupra cu taxa de intrare. Cu toate ca cel putin asa poti avea un spatiu in siguranta si nevandalizat.

Am incercat sa vad ce se intampla si in alte orase.

In unele orase situatia e mai fericita, in altele - apar alte probleme. Mai jos este o schema in care am adaugat orasele care mi s-au parut ca au elemente interesante si definitorii.

PARIS
Parcul Bois de Boulogne si parcul 12th Arrondissment sunt doua centre active, bine amenajate. Acesti doi poli sunt uniti printr-o retea de alei pe malul Senei. Activitatea de pe acest traseu imprima admiratie din partea pietonilor si sunt motivati si ei sa recurca la timp liber petrecut sanatos pentru sine. Aici nu exista program pentru sport, aici toata ziua poti observa cineva care practica jogging-ul, altii ies dimineata in parc pentru exercitiile fizice, unii danseaza. Esti afara, dar te simti ca in interiorul unui centru. Mall in aer liber.

BARCELONA
Parcurile si strazile majore te cheama afara. E imposibil sa refuzi invitatia. Acestui oras ii este specific activitatile in lungul strazilor principale. Oare de ce nu ar fi posibil si pe Stefan cel Mare sa vezi cineva ca practica jogging-ul? 

BUCURESTI
Are o configuratie asemanatoare cu cea din Chisinau. Totusi oamenii sunt mai activi. Parcurile sunt mult mai bine echipate si orientate catre utilizatori. Ofera spatii amenajate, trasee utilate. 

KIEV
Retea dispersata, dar care la scara mare are trasee unite care formeaza intr-adevar o retea. De ce e utila o astfel de retea? Pentru ca formeaza o retea de schimb de informatii. Activitatea uneste oamenii. Se defineste comunitatea. 

MOSCOVA
Un element ciudat, dar interesant este faptul ca jogging-ul este practicat mai mult in parcuri, nu pe traseele majore ale orasului, iar aceste locatii sunt izolate. Se formeaza micro comunitati. In felul acesta se si defineste comunitatea orasului prin zone cu regulile sale, informatia circuland la nivel de micro comunitate. Este o solutie pentru o comunitate dezbinata pentru un control mai usor.

Chisinaul merita mai mult. Oamenii sai merita spatii amenajate, retele pietonale care sa unifice intr-un pattern care sa ajute comunitatea la colaborare. Un exemplu sunt evenimentele care se organizeaza - winerunMaratonul de CraciunChisinau Marathon.

Cu toate minusurile care le are orasul din punctul de vedere al dotarii urbane, am sa ies totusi sa dau o tura. Azi e o duminica perfecta. Plus ca se apropie si maratonul si as dori ca anul acesta sa ajung printre primii la final. TU?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu