miercuri, 29 aprilie 2015

O viziune optimistă sau o ușoară amageală?

Arhitectura perioadei anilor ’60 - ’80 este identificată mai mult prin blocurile de 5-11 nivele – blocuri tip, din panouri de beton prefabricat, numite și blocuri ”comuniste”. Orice orășean ar afirma acest lucru. O monotonie ucigătoare. Curți de formă regulată blindate pe limite de aceste blocuri de parcă așteaptă un nou război mondial. Umbră, frig și umezeală... Noroc de cartierele unde mai există și un teren de sport al vreunei școli.

Tipul urbanistic abordat se potrivește perfect obiectivelor propuse – timp scurt – apartamente multe – densitate mare. Trama rectangulară nu forțează complicarea traseelor. Un lucru ar fi de apreciat - clădirile cu mai multe nivele (9-11) inserate ca niște accente în planele urbanistice, care cumva rupe continuitatea frontului, participând la jocul siluetei frontului stradal.

Oraș al cutiuțelor.

Am zice că e încălcată norma suprafețelor minime pentru trai, că suntem impuși să trăim ca niște peștișori în cutia de conserve. Dar nu e chiar așa (nu că aș încuraja așa dezvoltări, dar am descoperit niște elemente pozitive)!

Aceste limitări au impus lumea să creeze, să devină inventivi. E drept că uneori se prea exagerează cu balcoanele de mărimile xxl care uneori mai sunt și suspendate sau proptite (măcar de ar fi aceste propte niște atlanți sau cariatide). Nivelul de creativitate pe care mi-l imaginez se petrece la interior. Un spațiu mic? Da! Perfect! Hai să vedem cum îl putem transforma în așa fel ca cei 10mp să devină 20, sau de ce nu 30.
O secțiune perspectivă a unei camere de 2,80m x 4,00m
 Îl văd ca un loc minunat pentru a-mi aduna prietenii la un joc de societate, un loc pentru a filosofa și medita împreună cu ei asupra eventualelor soluții de îmbunătățire a anumitor probleme evidențiate.

Spațiul mic devine o provocare, un fel de cuptoraș. Dacă l-am amenaja corect ar scoate și pâine bună, și oamenii vor deveni mai calzi. Iar dacă începem de la interior, cu timpul și exteriorul va deveni mai primitor, mai cu brațele deschise.






marți, 28 aprilie 2015

Din viața reală spre cea virtuală

 Din vara lui 2014 Secția de mașini și turnurile de apă de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Costiujeni, Republica Moldova, și-a început o viață nouă, așa cum fac și oamenii - a intrat în lumea virtuală. Ce e drept resursa care o conectează nu e telefonul, ci omul.

Dar care e istoria acestei construcții? Cum a ajuns în mediul online?

Este o construcție utilitară care se află în centrul ansamblului vechi de pavilioane din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie. Cica a costat 10mii de ruble în anii 1904. Nu se compară în detalii cu pavilioanele proiectate din același ansamblu de Alexandru Bernardazzi, totuși, arhitectul Cruze, din Odesa, a reușit să propună o primă lucrare pe teritoriul moldovenesc în care s-a utilizat fierbeton (acest fapt este vizibil azi datorită dislocărilor de beton din zona cazanului). Dar aceste turnuri de aproximativ 27 metri înălțime încă țin.


A fost vizitat de un ONG din Germania, care s-a prezentat a fi interesat de acest obiect, însă evaluarea costurilor a dat o cifră prea mare pentru a putea permite demararea lucrărilor de restaurare. Păcat. Ar fi putut să devină un spațiu de introspecție pentru bolnavi, sau un muzeu al medicinii după un model austriac de reconversie. Dar concepția dezvoltată în acest stat a strîns centura, a închis porțile, și așteaptă ca să fie adunată cărămida și celelalte materiale pentru vreun eventual castel.

Și totuși prezintă zveltețe, inspirare, de ce nu o visare către meleaguri. De fiecare dată când am văzut-o pentru sesiunea de poze sau sesiunea de analiză, chiar și în procesul de modelare 3D, tot timpul am visat la cum m-aș simți sub acoperișul unuia din turnuri, și de acolo să pot admira eventuala panoramă a marginii Chișinăului. Iar întrebarea cea mai întrebătoare era dacă oare se vede și Mileștii Mici?

Din viață în virtual. Casele ne copiază!!!